Здравният министър с призив към ЕС за единна политика относно ваксинирането с "АстраЗенека"

Новини

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е изразил позиция, че България настоява за единно решение за ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорския университет. Това е станало по време по време на среща със здравните министри на страните от Европейския съюз.
 
В съобщение във Фейсбук проф. Ангелов отбелязва още, че е обсъждан и общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, който е правилното решение в интерес на всички граждани и регулатори.
 
По време на срещата, посветена на ситуацията с разпространението на ваксините срещу Covid-19, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис настоя за изготвяне на координирана позиция по въпроса с препарата на „Астра Зенека“.
 
Преди това Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата съобщи за възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с препарата на шведско-британската компания, но определи тези случаи като „редки странични ефекти“. От Комисията обаче отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете. 
 
Късно снощи стана ясно, че ваксината „АстраЗенека“ няма да се прилага на хора под 30-годишна възраст във Великобритания.
Белгия ограничи употребата му при хора над 55 годишна възраст. В Италия ще се препоръча ваксината да се прилага само на хора над 60 години, като официални представители заявиха, че имунизациите с този препарат няма да бъдат забранени. Испания пък взе решение да прилага ваксината на „АстраЗенека“ само на хора във възрастовата група между 60 и 65 години. Германия, Нидерландия и Франция също наложиха възрастови ограничения за прилагане на препарата.
 
В България поставянето на ваксината на „Астра Зенека“ ще продължи, като страната ни ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция, като имунизацията на жени под 60 годишна възраст ще става с особено внимание, обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.
 
„Тази препоръка бе направена на базата на задълбочен анализ, извършен както от експерти на европейската агенция, така и от външни експерти. В тази връзка прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група на жени под 60-годишна възраст, при която се срещат по-често тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде прилагането да се извършва при повишено внимание“, каза още министърът.

Още от Новини