Затягат мерките?

Новини

Здравните власти, директорите на Регионалните здравни инспекции и представители на Националния оперативен и Националния ваксинационен щаб обсъдиха въвеждането на допълнителни мерки в най-засегнатите 8 области в страната, в които заболеваемостта е преминала 300 на 100 000 души население.

"Мерките, които бяха обсъждани са различни, като носенето на маски на по-открито въвеждането на по-ранен вечерен час за нощните заведения, извеждането на учениците в електронна среда,в ограничаване достъпа до моловете, фитнесите. Обсъждахме също така и налагането на карантина на влизането на български граждани и чужди граждани от високо рискови области", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за отново разглеждане, с оглед хода, който трябва да предприемем - дали да бъде национален или локален. Опитахме се да стигнем до унифициран подход, но той, към настоящия, етап е невъзможен, тъй като има области, които имат заболяемост под 50 на 100 000, а има области, които имат заболяемост над 500".

Проф. Ангелов каза още, че при над 70% от новозаразнените е регистриран новят вариант на коронавируса и допълни, че лечебните заведения са подготвени за ръст на заболелите. В четвъртък "зелените коридори" отново ще бъдат възстановени.

Още от Новини