Започна работа 45-то Народно събрание

Новини

С тържествено заседание беше открито новоизбраното 45-то Народно събрание. То се провежда в старата сграда на Парламента с надписа "Съединението прави силата". Държавният глава Румен Радев направи обръщение към народа и народните представители, а шестте политически сили ще представят приоритетите си.

Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Депутатите положиха записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

По време на заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на Парламента. Засега е ясно, че ГЕРБ ще предложат Цвета Караянчева за председател, а по неофициална информация - кандидатът за председател на втората по големина политическа сила "Има такъв народ" ще е Ива Митева. БСП вече обявиха Кристиан Вигенин като свое предложение за заместник-председател, а за този пост - коалицията "Изправи се! Мутри вън!" номинират Татяна Дончева.

Също така стана известно, че Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова на поста председател на парламентарната група на ГЕРБ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите, а Мая Манолова - тази на коалицията "Изправи се! Мутри вън!". Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ, който отказа депутатското си място в 45-то Народно събрание, призова избраните си депутати още днес да депозират промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване:

"Защото всичките ми се струва, че много лъжеха за мажоритарните избори, че били „за“ тях. Да видим колко са били честни! Ние с партията "Има такъв народ" може да го приемем - отиваме на мажоритарни избори и тогава вече мажоритарно избраният Парламент може, ако щѐ, всеки ден да сменя прокурор, премиер, каквото искат да вземат като решение. Това ще е гласът народен, гласът Божи".

Мая Манолова пък обяви, че вече е готов проектът за създаване на Комисия за ревизия на досегашното управление:

"Ще поискаме изслушване на Борисов още в петък за Плана за възстановяване и устойчивост"

Още от Новини