Задържаният от ГДБОП е предавал тайни по линия на партньорските служби (обновена)

Новини

Задържаният служител на ГДБОП е работил в отдел „Международно сътрудничество“. Предполага се, че е предоставял на представители на руските тайни служби информация по линия на партньорските служби. Това научи Фрог нюз от свои източници в службите за сигурност.

 

Все още не е ясно дали е разкрит от ДАНС и контраразузнаването или от партньорски служби. Засега по-голяма е вероятността той да е "осветен" от чуждо разузнаване.

 

Става дума за стар служител, който от години е в системата на БОП и има достъп до информации, свързани с разследвания на наши партньори по линия на НАТО и ЕС. Обменът на тайни е бил засилен двойно и тройно след началото на военната агресия на Русия срещу Украйна. През София са минавали информации и искания за съдействие по линия на разследвания на руски фирми и граждани от списъка със санкции на САЩ и Евросъюза.

 

Ако се докаже, че част от тези информации са отивали към Москва, това несъмнено е голям проблем, смятат нашите източници.

Става дума за дейности на руски банки и фирми, които по един или друг начин се опитват да избегнат санкциите.

 

В случая едва ли става дума за чист шпионаж, а по-скоро за предаване на класифицирана информация на руски представители.

 

Възможно е обаче служителят, като опитен кадър, да е имал достъп и до информация какви оръжия и техника се произвеждат в наши военни заводи и каква част и асортимент от тях отиват за Украйна. Също и евентуално през кои други страни.

 

Особено важен е въпросът дали "къртицата" в ГДБОП е работил сам или е имало и други. Освен това предстои да се разследват връзките му с хора от други ведомства и кръгове, от където би могъл да набавя важна информация за руските тайни служби.

 

Източник: Frognews

Още от Новини