Забавянето на ваксините ни оставя пак без летен сезон?

Новини

Европа, а в частност и България, има огромен проблем с ваксините. "АстраЗенека", "Пфайзер" и "Модерна" не могат да доставят договорените количества в срок. Каква е причината вече няма значение. Единствено важно е, че забавянето може да окаже катастрофално влияние върху икономиката на страната и най-вече върху туризма, освен върху здравето на хората. Експерти вече предупреждават, че ако критичното ниво на ваксиниране се осъществи в края на лятото, ние отново няма да имаме летен туристически сезон, защото хотелите няма да могат да приемат неваксинирани, а туристите ще се страхуват да ходят на почивка.

Правителствата по света вече вземат мерки, за да се намалят щетите от отлагането на ваксинирането, зарази проблемите на трите големи компании. Унгария, например, не само че разреши използването на руската „Спутник-V“, но вчера прие закон, според който в страната ще може да се внася всякаква ваксина, ако е тествана върху повече от милион души. Това означава, че в скоро време Будапеща ще получи и китайската ваксина. При това внасянето и използването на ваксината ще става без разрешение от местните здравни власти.

Засега българското правителство няма такова намерение, въпреки мненията на специалисти, че трябва да се промени регламентът за внос на ваксини. Включително и на хора от Националния оперативен щаб, които на няколко пъти директно казаха, че руската ваксина е много добра. България е на последно място по брой на ваксинирани в Европа, а много голям процент от българите не вярват на ваксините. В тази ситуация да се ограничава изборът на ваксини само до тези, които са посочени от Европейската комисия, е просто бягство от отговорност.

Още от Новини