Жребий определя номера на бюлетината

Новини
© БГНЕС

Централната избирателна комисия ще изтегли чрез жребий номерата на партиите и на коалициите, с които те ще фигурират в изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април. Жребият е традиционната форма за определяне на номерата, под които партии и коалиции фигурират в бюлетината. Номерата ще се разпределят между 23 партии и 8 коалиции – ще се изтеглят номерата от 1 до 31. По места инициативните комитети ще бъдат добавени като номера в бюлетините по поредността, в която са регистрирани.

Заради пандемията обаче тази година се налагат ограничителни мерки  при тегленето на жребия. В залата ще се допуска по един представител на партия и по двама от коалиция. Събитието ще бъде излъчвано на живо през уебсайта на ЦИК, във Фейсбук страницата на комисията и по БНТ 2, което гарантира прозрачност и публичност. Заради това представителите на средствата за масова информация няма да могат да отразят на място тегленето на жребия в сградата на Народното събрание. 

В 17 часа изтича срокът, в който партии и коалиции подават за регистрация кандидатските си листи за депутати в районните избирателни комисии. Също днес е последният срок, в който партия или коалиция може да поиска от ЦИК да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите. Инициативен комитет също може да поиска заличаване, но от районната избирателна комисия, където е регистриран.

Още от Новини