Единият от обвинените в шпионаж на свобода, дал показания

Новини

Единият от шестимата задържани за шпионската афера е пуснат на свобода под парична гаранция, съобщи БНТ, като се позова на неофициална информация.

Според източниците, след като му е повдигнато обвинение, той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата. Останалите засега отказват да говорят.

В четвъртък вечерта при акция на ДАНС и МВР бяха задържани шестима обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава - Русия. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна.

Като ръководител на групата прокуратурата сочи бивш ръководен кадър на военното разузнаване. По неофициална информация става дума за Иван Илиев, а в групата е и съпругата му. Останалите четирима са настоящи и бивши военни на различни нива, двама от тях действащи, а един в момента е директор на класифицираната регистратура на парламента. Също по непотвърдени официално данни това е Любомир Медаров.

При предишните шпионски афери, разкрити от службите, ставаше дума за чужди граждани, които разузнават за тяхната страна, а в случая за наши военни, предаващи информация на друга държава.

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че задържаните са продавали интересите на България за жълти стотинки и сравни аферата с "Петорката от Кеймбридж".

Още от Новини