Европейският парламент ще обсъжда европейската имунизационна стратегия

Новини

Тази седмица Европейският парламент ще се произнесе по въпроса с липсващите количества ваксини и договорите, сключени от Европейската комисия с производителите. Преди месец евродепутатите настояха за прозрачност на договорите, а по-късно Комисията осигури частичен достъп до споразумението с "АстраЗенека". ЕП ще гласува на първо четене предложението за обособяване на механизъм за икономическо възстановяване, който предвижда отпускането от общия бюджет на 672,5 милиарда евро по националните мерки за борба с последиците от пандемията. Тази вечер евродепутатите ще обсъдят мерки за борба с неравенството и с бедността сред работещите. В доклада по тази точка се отбелязва, че близо 10 на сто от европейските работници са били заплашени от бедност през 2018 г., както и че жените получават в ЕС средно с 15 на сто по-малко от мъжете, а 95 милиона души (21,7 на сто от европейското население) може да станат бедни или да отпаднат от обществото.

Утре ЕП ще се запознае с доклада на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от посещението му в Москва. Предвижда се евродепутатите да се произнесат по случая с Алексей Навални и протестите в Русия, последвали неговото задържане. ЕП вече настоя срещу Русия да бъдат наложени нови санкции заради поредното лишаване от свобода на руския опозиционер.

ЕП ще обсъди и резолюция за налагане на демократичен надзор над социалните медии. Евродепутатите ще разискват необходимостта от защита срещу дезинформацията и призивите към насилие, без да се засягат свободата на словото или техническия напредък. Дебатът е свързан с щурма на Капитолия и решението за спиране на достъпа до социалните мрежи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Още от Новини