Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България

Новини

Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България, в резолюция за Република Северна Македония. Поправката беше предложена от евродепутати от групата на социалистите и зелените.

 

В поправката се казва, че ЕП "осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Република Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България".

 

Поправката бе отхвърлена с 353 гласа, подкрепиха я 232-ма, а 97 се въздържаха и не влезе в доклада на Европейския парламент за Северна Македония.

 

Българските евродепутати от всички политически партии се обявиха против тази поправка.

 

Българските депутати от БСП заявиха в позиция, че преди финалното гласуване, бяха приети няколко поправки в подкрепа на българските интереси, и отхвърлени други, които не отговаряха на нашите виждания. Считаме, че в този вид докладът е достатъчно обективен и балансиран, включително по отношение на текстовете, касаещи България и препоръките за добросъвестно прилагане на Договора за добросъседство с Република Северна Македония. Те припомнят, че усилията на членовете на Делегацията на българските социалисти още на етап разглеждане на доклада в Комисия по външни работи на ЕП, благодарение на които редица предложени остри текстове спрямо България и директни призиви страната ни да оттегли ветото си не са били отразени в компромисните текстове, гласувани в комисия, включително текстове, които са определяли действия и изказвания на български политически фактори като "намеса във вътрешните работи на Република Северна Македония". 

 

"Предотвратихме най-лошото. Мисля, че е голям успех, защото успяхме да мобилизираме толкова голяма подкрепа по това гласуване", каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

 

Той определи внесената поправка, внесена в последния, за изключително скандална.

 

"В доклад за напредъка на страна-кандидат да се напада по този отвратителен начин страна-пълноправен член на ЕС и в същото време да се говори, че другата страна била зряла и умерена. Когато имаме случаи на толкова много дискриминация, на толкова обиди, заплахи. Последните с певеца за Евровизия, който получи толкова много ужасяващи заплахи и обиди, само за това, че сподели, че е български гражданин. Затова е изключително правителство, че ЕП препотвърди своето желание, искане, препоръка към Република Северна Македония да не се дискриминират хора, които публично заявяват своята българска идентичност и произход и да се преустанови от практиката с югокомунизма за фалшифициране на историята. Имаме обща българска история, трябва да сме горди с нашите общи предци и заедно да влязат и те в ЕС като братя, приятели и да си сътрудничим във всички области", каза евродепутът от ГЕРБ/EНП Андрей Ковачев, цитиран от БНТ.

 

Евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк, който е докладчик по резолюцията каза:

 

"Важният елемент е договорите да бъдат изпълнявани - този от Преспа и този от 2017 година с Република България. За тази цел двете страни трябва да започват по-чести срещи. Аз мисля, че има нарушаване на диалога. Освен това трябва да има имплементиране и оценка на предприетите действия. Това е от изключително значение, за да убедим и ние в сериозността на намеренията си западноевроепйските партньори, а Република Северна Македония да даде още един шанс на процеса. Доверието е нарушено. То трябва да бъде възстановено. Най-правилният начин, бих казал единственият правилен начин, е да се върнем към устоите на договора".

 

"Скандалната поправка 77а падна в ЕП!", обявиха и от ВМРО.

 

Евродепутати от БСП също се обявиха срещу поправката, но не можаха да убедят колегите си да ги изтеглят.

 

"Очевидно визират мои изказвания. Тези безсмислици, наречени политическа коректност, аз не ги признавам. Когато някой от Северна Македония се опитва да се гаври с България, да обижда българите и най-вече да мачка и да унижава българите в самата Македония, аз няма как да бъда политически коректен", коментира военният министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

 

По време на дебата по внесената поправка еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархе заяви, че насърчава Скопие и София да удвоят усилията за постигане на взаимноприемливо решение по откритите въпроси.

 

Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси, добави той. Двустранните споразумения на Северна Македония с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички, посочи още еврокомисарят.

 

Той изрази надежда преговорите за присъединяване с Северна Македония да започнат до юли.

 

По неговите думи реформите в балканската държава трябва да продължат. Добросъседските отношения са основна част от пътя към ЕС, посочи Вархей и допълни, че пред Скопие остава още много работа за противодействие на корупцията и организираната престъпност, и за налагане на законността.

 

 

  

Виж 70 коментара

Коментирай

От рубрикатаОще

Христо Иванов към ГЕРБ: Вие сте конституционната криза

Христо Иванов към ГЕРБ: Вие сте конституционната криза

18:20 | 25.03.21 1436

Евродепутатите на БСП: Защитихме националния интерес по доклада на Северна Македония 

Евродепутатите на БСП: Защитихме националния интерес по доклада на Северна Македония

18:15 | 25.03.21 1073

БСП: ГЕРБ нарочно правят внушения за хаос, за да отблъснат хората от гласуване 

БСП: ГЕРБ нарочно правят внушения за хаос, за да отблъснат хората от гласуване

16:11 | 25.03.21 1260

ГЕРБ алармира за саботиране на изборите и предизвикване на конституционна криза

ГЕРБ алармира за саботиране на изборите и предизвикване на конституционна криза

15:01 | 25.03.21 13177

Борисов пред ЕНП: Забавянето на ваксините вече е политически проблем 

Борисов пред ЕНП: Забавянето на ваксините вече е политически проблем

13:26 | 25.03.21 7871

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е 150 хил. гласа, "Има такъв народ" и ДСП също са наблизо

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е 150 хил. гласа, "Има такъв народ" и ДСП също са наблизо

13:11 | 25.03.21 8614

 

Най-четени коментирани

Отиде си светилото в дерматологията проф. Мария Балабанова

21:00 | 24.03.21 52222

Наркодилърът Стамбето е застреляният в Стара Загора

20:38 | 24.03.21 35876

Стъпка по стъпка и без паника: Какво да правим, ако сме с коронавирус

09:01 | 25.03.21 33638

България е на второ място в света по смъртност от COVID

10:00 | 25.03.21 26896

Първата европейска страна, преборила COVID-19? Как Исландия контролира вируса

12:48 | 25.03.21 15523

Всичко от деня 

 

Реклама Контакти Общи условия Европроект

Политика за поверителност

 Политика за бисквитките

 Поверителност

     

Copyright © 1998-2021 Dir.bg / Design by StudioX

 

Още от Новини