ЕС: Приемаме руската и китайска ваксини

Новини

Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване дадоха възможност Министерският съвет да се консултира с ЕК за осигуряване на ваксини, произведени извън ЕС, но одобрени за употреба. Това каза за БТА председателят на комисията Даниела Дариткова след заседанието на комисията.

В комисията беше обсъждан Проект на решение за възлагане на Министерския съвет осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V", внесен от Корнелия Нинова и група народни представители.

Текстът на вносителите беше прецизиран, допълни Дариткова. По думите й депутатите от БСП, членове на комисията, са напуснали заседанието.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че имунизацията ще продължи само с ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). "За другите аз не искам да нося отговорност, защото ще мине време и ще се сетят, че не са минали през всичките проби. Вие виждате колко са стриктни от ЕАЛ", добави премиерът, като предреши спора по искането на БСП (което трябва да се гласува в пленарна зала в петък, 5 март).

По този начин не се дава възможност правителството да взима самостоятелно решение, предложението на ГЕРБ беше да се върви по пътя на централизирана процедура, но това би забавило доставките, каза проф.Георги Михайлов от БСП.

Ние обяснихме, че еврокомисарят по здравеопазването преди дни заяви, че държавите от ЕС може да водят преговори с трети страни и да се осигури внос, както Унгария и Словакия, водят се такива преговори и от страна на Полша, допълни проф. Михайлов. По думите му на практика руската ваксина е на територията на ЕС.

Още от Новини