ЕК пак да провери дали сме готови за Шенген, иска Нидерландия

Новини

Европейската комисия да изпрати официална мисия до България и да изготви обективен доклад за готовността на страната ни да се присъедини към Шенген, искат от Нидерландия. 

 

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, предават от Българското национално радио. То идва, въпреки многократните уверения на Европейската комисия, че България и Румъния са изпълнили изискванията за присъединяване към безвизовото пространство. Две държави обаче продължават да блокират процеса - Нидерландия и Австрия.

 

Още преди месец нидерландския премиер Марк Рюте изрично подчерта, че очаква от ЕК “обективен”, а не “подсладен” доклад за върховенството на закона в България. 

"Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, посочват от ЕК.

 

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Проучванията там дават преднина на дясноцентристката партия “Нов социален договор” на Пиетер Омтзихт. Въпреки че тя е част от Европейската народна партия в ЕП, формацията се противопоставя на бъдещото разширяване на блока. Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел, която, според проучванията, е много близо до "Нов социален договор”.

 

Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България. Но решението зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия.

Още от Новини