Д-р Рада Прокопова: Вече се усеща натиск над болниците от новата вълна на COVID

Здраве

„Тази година беше много трудна, но и много поучителна. Хората се оценяват, когато са под стрес. Когато сме под стрес, едни реагират много добре, други рухват. За мое удоволствие всички колеги, с които работя, се оказаха едни достойни хора“. Това каза пред bTV кардиологът д-р Рада Прокопова, завеждащ COVID отделението на столичната УМБАЛ „Св. Анна“.

Д-р Прокопова бе и първият ваксиниран лекар след здравния министър проф. Костадин Ангелов, като част от медиците, работещи на първа линия.

"Всяко ново нещо плаши и не бива хората да бъдат съдени, че се страхуват от ваксинирането", каза тя. В същото време, подчерта д-р Прокопова, не трябва младите да предпочитат да преболедуват вируса, защото често той оставя трайни увреждания не само на белия дроб, но и на сърцето, появява се задух, трудно се изкачват стълби.

„Най-много ни учудва, че този вирус е някак всеобхватен. Фактът, че си млад и здрав не те прави защитен от тежките усложнения. Възрастните имат по-тежък изход, но се наблюдава тежко протичане и при младите хора“, каза лекарката.

По думите й, болниците отново са започнали да се запълват на 90% от COVID инфекцията.

„Вече се усеща натиск над болниците ни от новата вълна“, категорична бе тя.

Д-р Прокопова припомни, че се е наложило да се отворят отново всичките COVID отделения, които са работили през ноември.

"Успяхме да се справим със страха с този вирус. Имаме повече информация как протича заболяването. Имаме доста добра представа как да лекуваме пациентите. По-добре се справяме, с по-малка смъртност. Заболяването протича по-леко в момента“, каза тя.

Специалистката препоръча пациентите, прекарали заразата с леки симптоми, да не натоварват здравната система с множество изследвания, но обърна внимание на тези, които вече са били на болнично лечение, и им препоръча да минат през лекарски преглед.

Източник: Zdrave.net

Още от Здраве