Д-р Данчо Пенчев: Високата смъртност е заради неглижиране на хроничните заболявания

Всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена, смята директорът на РЗИ-София

Новини

"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Сред комплексните фактори е и това, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", коментира директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев. Според него хората са неглижирали профилактичните си прегледи, които трябва да се провеждат редовно.

"Здравето е отговорност на всеки. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", смята д-р Пенчев.

Директорът на РЗИ-София подчерта, че до въвеждането на по-строги мерки се е стигнало, след като случаите на положителните проби за коронавирус рязко са се увеличили през март.

"Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните", обясни Пенчев и допълни, че всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок, което зависи от ефекта на прилагането им.

"В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне", изтъкна директорът на РЗИ-София.

В четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на "Moderna". Половината ще бъде разпределена на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София. Относно капацитета на болниците в София, Пенчев заяви, че е притеснен от натиска върху тях.

"Легла в София има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла. Ние трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението", подчерта експертът.

За лекарството „Ивермектин”, което Чехия закупи от нашата страна, д-р Пенчев подчерта, че лично го е ползвал и е дало "много добър резултат". В някои държави то фигурира като средство за профилактика. 

Още от Новини