Доцент Ангел Кунчев обясни при какви условия ще отворят заведенията на 1 март

Новини

"Преди седмица имаше ниско ниво на заболяемост, тогава можеше да се обсъжда това. Сега всичко зависи от това накъде ще тръгнат нещата. Сега има слаб ръст. Дали дотогава ще преодолеем този ръст, ще видим", заяви главният държавен здравен инспектор доцент  Ангел Кунчев пред Нова за отварянето на заведенията на 1 март.

Той обясни още, че премиерът има право да взема решения и да ги налага на МС. Все пак Кунчев уточни, че говори от гледна точка на медицината - кое трябва да направим и кое - не.

"Когато една ваксина е разрешена от национална или Европейската агенция на лекарства, значи отговаря на доста тежки критерии. Разбира се, всички лекарства минават през тежки процедури, но ваксините се правят на здрави хора и новородени, така че изискванията към тях са зверски. Всички залитания към това "коя ваксина е по-правилна" са грешни. Да, може да има малко тънкости. Ако имаме заболявания, този, който провежда лечението трябва да прецени коя да си сложим", каза още той и добави, че до момента няма данни личен лекар да откаже поставяне на ваксина.

"Няма да делим хора на здравно-осигурени и неосигурени. Всеки ще получи ваксина, но след като приключим фазите. Чужденците, които постоянно пребивават на територията на България повече от месец, също може да се имунизират тук", увери доцент Кунчев.

Още от Новини