Допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила в някои общини

Новини

В Плевен учениците от 5 до 12 клас преминават изцяло на дистанционно обучение до 26 март. Заради увеличения брой новозаразени с коронавирус са спрени планови операции и свиждания в цялата област. Забранени са също масовите обществени и културни мероприятия. Заповедта е на регионалната здравна инспекция и се отнася само за областния град. Ани Петкова -  директор на едно от големите средни училища в Плевен - "Стоян Заимов":

"В крайна сметка ние сме готови от март миналата година. Обезпечени са всички с електронни устройства. Последните две седмици се наблюдава увеличение на броя на децата с положителен PCR  тест. Имаме две паралелки - едната във втори, едната в трети клас -  които са карантинирани  и се обучават дистанционно. Нямаме учители, които са болни."

След протест на фитнесите и моловете отпадна забраната за работа на местата за спорт. Очаква се нова среща в РЗИ. Владислав Монов - управител на най-големия търговски център:

"Молът да работи от 10 до 8. Охранители на всеки вход. Да не се допускат деца без придружители и човек без маска.  Ще искам съдействието както на полицията, така и на инспектората и при засилени марки да отворим."

На дистанционно обучение преминават от днес до 26 март учениците от 5-и до 12-и клас в община Перник. Със заповед на директори на РЗИ д-р Александър Златанов, също от днес до 26 март се преустановяват плановият прием и плановите операции в лечебните заведения. От края на миналата седмица е задължително носенето на предпазни маски на открито при струпване на хора. Разпоредено е работодателите, в зависимост от възможностите,  да въведат дистанционна форма на работа на служителите си или да засилят противоепидемичните мерки в работните помещения. Сред тези мерки са  филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция, и недопускане на служители или външни лица с респираторна симптоматика.

Допълнителни противоепидемични мерки са разписани и за големите търговски вериги, за тържищата и пазарите и за заведенията за обществено хранене.

Още от Новини