Днес решават за петимата обвинени за шпионаж в полза на Русия

Новини

Софийският военно-апелативен съд ще излезе с решение днес дали петима от шестимата, обвинени в шпионаж в полза на Русия, да останат в ареста за постоянно. Те обжалват задържането си под стража, което им бе наложено от първоинстанционният военно-окръжен съд след 23-часов съдебен маратон. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания и съдействал на разследването.
 
Два съдебни състава си поделиха петимата обвиняеми, а в петте отделни съдебни производства се явиха петима обвинители, включително и командировани от други прокуратури.
 
Резултатът в ранните часове на понеделник: постоянен арест за „Резидента“, който е бивш шеф във военното разузнаване- Иван Илиев, неговата съпруга с българско и руско гражданство,  зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура в Парламента Любомир Медаров и един действащ служител на Министерството на отбраната.
 
Адвокатите им обжалват законосъобразността на първоинстанционните решения и искат отмяната им от военно- апелативните съдии.
 
Прокуратурата обяви, че е събрала данни, че двамата руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност у нас. Това се случе часове след приключване на последната мярка за неотклонение в понеделник.
Според неофициална информация това са получателите на секретната информация, която, според службите и прокуратурата - срещу заплащане са изнасяли от работните си места участниците в групата за шпионаж в полза на Москва.

Още от Новини