Димитър Димитров: Подадените с машина гласове не се губят

Новини
© БГНЕС

Към 14,30 от ЦИК обобщават, че избирателите като цяло се справят с машинното гласуване, независимо че там се отчитат най-много проблеми засега.

18,4% беше избирателната активност към 12.00 ч. Това обявяват от Централната избирателна комисия и посочват, че сравнение може да се направи с активността на вота през 2017 година, но към 13.00 часа, когато е била 27,77 на сто. ЦИК отчете 7,58 процента избирателна активност за страната към 10 часа тази сутрин. Активността е с близо 0,8 на сто по-ниска от отчетената към същия момент на предишния парламентарен вот през 2017 година.

Към 12.00 часа най-висока е активността в Сливен – 24,87%, а най-ниска в Кърджали – 12,13 на сто. За софийските райони тя варира между 14,33 и 17,61%.

Комисията продължава да събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за изборен район-Добрич. Говорителят Таня Цанева:

"Към момента няма решение на Централната избирателна комисия по отношение на Добрич, тъй като са разностранни, разнородни сигналите и дадохме указания на РИК-Добрич да провери на място, в секции, има ли този проблем, съществува ли и какъв е именно проблемът, за да можем да се произнесем коректно по въпроса".

Другият говорител на Комисията – Димитър Димитров, обясни, че принципно подадените с машина гласове не се губят:

"По принцип машината може да бъде по външни обстоятелства или по желание на членовете на секционната комисия стопирана, тоест да прекрати да функционира, примерно няма захранване или някакъв друг проблем. Това обаче не означава, че подадените гласове преди момента на прекратяването не се отчитат. Не! Те остават записани. Те са записани два пъти, три пъти на хартата, на разпечатката и така нататък".

От Централната избирателна комисия заявиха, че няма получени официални сигнали от районни комисии, постъпили относно проблеми с машинното гласуване, освен за станалите вече известни казуси Велико Търново и Добрич.

Вече приключи изборният ден в Нова Зеландия и се внасят протоколите от гласуването там, съобщиха още от ЦИК. 

В ЦИК има постъпли сигнали за агитация и във Фейсбук, но според правилата ЦИК не разглежда такива сигнали.

Още от Новини