Димитър Димитров: Машинното гласуване е като работата с банкомат

Новини

Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласуващия преди него. Софтуерът така е направен, че да не се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения. Това заяви в телевизионно интервю говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му относно дезинфекцията има по-просто решение - ще се ползват ръкавици.

"Машинното гласуване не е по-трудно от работата с банкомат. Ще се появи едно указание, което ще поясни как да се гласува. Пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира опция, която да продължите и така ще стигнете до края - където ще бъде изписан вашият глас и вие трябва да го потвърдите, ще получите разписка, която ще отиде в кутия", обясни Димитров.

Димитров каза още, че подготовката за изборите се движи в график.

"31 партии участват на изборите, като към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии. На практика днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на секционните комисии. Партиите са тези, които правят изборите, те назначават всички състави от ЦИК до всяка една секционна комисия, така че разчитаме на тяхното съдействие, подчерта той. Възможно е регистрирала се за изборите партия да се откаже да участва.

Относно охраната на машините за гласуване Димитров отбеляза, че полицията по принцип има задължение да охранява целия изборен процес.

"Тази охрана беше предшествана от това, че МВР направи оценка на помещението, в което се намират машините, както и ДАНС, но като цяло тогава, когато държавата стане собственик на всички тези 9 600 устройства, тогава тя ще има истинското задължение. В момента машините все още са на доставчика. Ще станат собственост на държавата малко след изборите", подчерта говорителят на ЦИК.

Относно мерките срещу коронавируса Димитров каза, че всяка комисия ще получи химикалки и те ще се дезинфекцират.

"Добре е да се използват служебните химикалки, тъй като те осигуряват синия цвят, иначе ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка могат да се получат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят и по определен начин поставен върху бюлетината", каза още говорителят на ЦИК.

 

Още по темата