Десислава Атанасова към Радев: Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент (видео)


Започнаха консултациите между президента Румен Радев и парламентарно представените партии. Първи на консултация на „Дондуков“ 2 Даниел Митов, Томислав Дончева и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент. ГЕРБ като първата политическа сила се явява тук с ясната отговорност, че пред държавата ни има множество предизвикателства. Очакваме, че в НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще е в опозиция. Ние сме готови с предложения за състав на МС“, заяви Десислава Атанасова.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет, нито от нови избори. Очаквам, че патосът в НС ще отмине и ще станем по прагматични“, заявиха от ГЕРБ.

Радев обяви на ГЕРБ, че отговорността тегне над тях докато не предават ключовете от кабинетите на следващите.

„Аз призовавам всички да работят изцяло в рамките на своята отговорност. Искам да разсея спекулации, че бързам със служебен кабинет. Моята загриженост да не се приема като припряност“, апелира Радев.

Румен Радев посреща Десислава Атанасова и Даниел Митов

Снимка: БГНЕС

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление“, каза Радев в началото на срещата, което бе открито за медии.

Той напомни, че макар да имаме правителство в оставка и премиер в отпуск „отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство“.

„Затова са необходими бързи и отговорни действия по съставянето на кабинет“, каза Радев. Той посочи, че това зависи от Народното събрание, като каза, че това трябва „да бъде извършено около ясни принципи и гарантиране на устойчивост на процеса и устойчивост на следващото управление“.

Още от Новини