Деница Сачева: Нe задържаме доставени ваксини

Новини

Няма никакво задържане на доставени ваксини, напротив – всяка ваксина, която е получена в страната, вече е поставена. Трябва да се оползотворят всички дози ваксини, които идват и това се прави, посочи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Трябва да оползотворим всички идващи ваксини. Това правим, не задържаме ваксини. Всяка получена ваксина е поставена. Няма забавяне. Днес се очаква нова доставка на "АстраЗенека". За март очакваме 500 000 дози. Това че имаме временни затруднения в 2-3 дни".

Сачева припомни, че проблемите с доставки на ваксини не само у нас, те са в цял свят.

"Това, което ние сме направили е да поръчаме почти равни количества от ваксините, които са одобрени. Ще има достатъчно ваксини за всички. Не използваме здравето и живота на хората за политически цели. Около 4 500 са социалните работници. Всеки четвърти е пожелал да се ваксинира, 215 са се регистрирали към момента". 

Социалният министър съобщи, че общият бюджет на Програмата за патронажна грижа е 85 млн. лв.

"Стартирахме проверка на Управляващия орган. Сезирали сме АДФИ и ГИТ. На този етап това, което сме открили, е, че г-жа Станиславова е сключила сама със себе си договор и си е възложила да управлява проекта в нейния район. Други подобни нарушения не сме открили", допълни тя.

Още от Новини