Деница Сачева: Готвим се за победа на изборите, акцентът сега е да овладеем кризата

Новини

Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Разчитаме на добър резултат и на това, че ще получим мандат на управление. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

"Рано е да говорим за изборите, те са след почти два месеца. Фокусираме усилията си да укрепим здравната система, да работим по ваксинацията, да имаме социално-икономически мерки за хората. И да действаме, колкото се може повече да действаме, да обхванем всички хора, които имат нужда от подкрепа. Вече трета седмица сме 16-и по смъртност в Европа и 26-и по заболеваемост, което е един много добър показател. В момента нямаме неоползотворени ваксини. Подходът ни е разумен. Можехме да подходим авантюристично и да слагаме само по една ваксина, но другият вариант, който избрахме, е по-отговорен. Очакваме следващите седмици стотици хиляди нови ваксини, така че сме готови да започнем дори с четвърта фаза на хората, които трябва да бъдат ваксинирани", добави тя.

Сачева акцентира връху факта, че много малко бизнеси са затворени.

"Ние имаме либерални и твърде меки мерки. Опитваме се да компенсираме всички затворени бизнеси като непрекъснато разширяваме обхвата на мерките. Стремим се да отговорим на нуждите. 90 работни дни неплатен отпуск вече се считат за трудов стаж. Хората може да ползват 3 месеца здравноосигурителни права без да плащат вноски, но след това трябва да започнат да ги внасят, за да не се прекъснат. Може да го направят и с компенсациите. Каквато и да е компенсация не може да компенсира реалния пазар. Има симетрия между цели и ресурси. Имаме най-ниски данъци и най-ниска преразпределителна роля на държавата. Над 2 млрд. лв. сме дали на затворените бизнеси и на сектори като "Туризъм" и "Транспорт". Има голям сив сектор, който благодарение на мерките започна да изсветлява. Няма облагодетелствани бизнеси, има такива, които са получили по-голяма подкрепа", обясни социалният министър.

Всички данни за безработицата се намират на сайта на Агенцията по заетостта. Безработицата е рамките на едноцифрено число. Сега е 7%. Мерките ще продължат до края на септември. Ако е необходимо, някои биха могли да продължат до устойчивото възстановяване на икономиката.

"Точно 230 000 са безработни, а около 233 000 намериха работа по време на кризата. Нямаме данни за срив зад кулисите.  Ако навиваме нещо, то са гайките на здравната система, защото се опитваме да я укрепим и тя да поеме натиска заради твърде либералните мерки. За нас е много важно да има висока избирателна активност, защото само така може да има легитимно правителство. Вече доста месеци показахме, че не се вълнуваме от рейтинг, а това да помагаме на хората", продължи Сачева.

Тя говори и за предстоящите на 4 април избори:

"Ние се готвим за победа на изборите и се готвим да приемем решението на народа. Готвим се да управляваме и мерките ни са с хоризонт далеч след изборите. Преди всичко разчитаме на това, че ще имаме добър резултат и ще имаме мандат за управление. Рано е да се коментират съюзниците, но сме успявали да намерим баланси с принципните въпроси за развитието на България".

Още от Новини