Дани Каназирева тушира напрежението в Брестовица

Новини

Обявиха бедствено положение в пловдивското село Брестовица. Причината е наднормено количество манган в питейната вода. След няколко бунта и серия от протести на местните жители, включително и закана да не се плащат сметките за питейна вода, местната власт обяви бедствие.
 
Проблемът с мангана във водата не е нов. „В момента, в който се почувствахме в тотална безизходица, дойдоха две великолепни новини от двете местни институции, които взеха присърце проблема. Областната управа на Пловдив и Община Родопи. Това, което направиха - обявяването на бедственото положение и всичко друго, ни навежда на мисълта, че вероятно в рамките на март, ще може да бъде направена първа копка на водопровода”, каза в ефира на Нова телевизия местна жителка.
 
Хората от Брестовица обясняват, че от чешмите им тече кафеникава вода. Много често обаче и самата вода липсва.
 
„Хората бедстват от една година. Дори сме закъснели с обявяването на бедственото положение. От една година не могат да пият вода, не могат да готвят с нея и да се къпят”, посочи кметът на Община Родопи Павел Михайлов.
 
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че от днес стартира съкратена процедура за изграждането на дублиращи сондажни кладенци.
 
„Беше създадена междуведомствена комисия. Причината вече е ясна, решението вече е факт. След няколко месеца на работа имаме пълната подкрепа на държавните институции и финансирането е осигурено”, каза тя.
 
„Експертното становище категорично констатира, че първоизточникът е изкуственото езеро или така нареченото водно огледало към построения мини ВЕЦ. Решението, което е направено в анализа, е в няколко посоки. Първо - реализиране на дублиращи кладенци. Поел съм личен ангажимент до края на март да започне изграждането”, посочи Спартак Николов от ВиК - Пловдив.

Още от Новини