Даниела Дариткова: ГЕРБ ще работи за национално съгласие, дори да се наложи да плати политическата цена за това

Предизвикателствата пред страната ни няма да отминат след изборите, напомни председателят на ПГ на ГЕРБ

Новини
© БГНЕС

ГЕРБ ще работи за национално съгласие, дори да се наложи да плати политическата цена затова, посочи в декларация от името на група председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Мандатът на 44-тото Народно събрание не бе лек, от първите дни на следващия ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог между партиите и между различните институции", обеща Дариткова.

Тя напомни, че през последната година милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат това, което днес наричаме нова нормалност, както и че страната загуби стотици лекари, медицински сестри и медицински персонал, но въпреки това българската здравна система е успяла да устои на натиска.

"В моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от единство и разбирателство. Като израз на различните групи в обществото българският парламент е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и да бъдат надскочени. 44-тото Народно събрание не винаги беше на нивото на предизвикателствата", призна д-р Дариткова. Тя изтъкна, че през последните 4 години депутатите в българския парламент често са отправяли обиди към един към друг.

"Често забравяме, че обиждайки политическите си опоненти, забравяхме, че обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС", посочи д-р Дариткова. По думите й депутатите са били единни за извънредното положение и на тема образование.

"Надяваме се, че следващият парламент ще има много повече консенсус. Това ще зависи от усилията на всеки един народен представител. Проблемите и предизвикателствата пред страната ни няма да отминат след изборите и в края на предизборната кампания. Ще призова всички вас да мислите и за дните след изборите, защото след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, авторитета на институциите. Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на следващия парламент ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог както между партиите, така и между различните институции", подчерта д-р Дариткова. Тя допълни, че партия ГЕРБ е готова да плати политическата цена  и да надскочи тяснопартийния си интерес.

"Въпреки своите недостатъци 44-тото Народно събрание успя да изпълни своите функции. То излъчи правителство и се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не позволи да бъде подменен вотът на българските избиратели и изпълни ангажиментите. Заедно осигурихме стабилна политическа среда. Убедена съм, че можехме да направим много повече. Искам да благодаря на нашите партньори от "Обединени патриоти" и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения. Благодаря и на опозицията. Бог да пази България", завърши д-р Дариткова.

Още от Новини