ДБ нямали претенции за мандат и декларираха подкрепа за ИТН (видео)


„Ние сме политическа сила във възход след последния вот, но избирателят ни отреди пето място и не считаме, че трябва да сме първостепенна част за съставяне на правителство и да ни бъде връчен мандат. Мнозинството от български граждани гласуваха против поредно управление на ГЕРБ. Възложиха се надежди на ИТН и ако бъдем потърсени за разговори, ще подходим изключително отговорно към тях“. Това каза Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев.

„Не смятаме, че с 27 депутата ние можем да заявим такава претенция за връчване на трети мандат. Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната ,трудно е да си представим, че петата формация ще може да го направи. Но нека извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките й аспекти", добави той.

Според Иванов страната е изправена пред 3 кризи – здравна, икономическа и криза на държавността.

„Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което слиза от сцената, става дума за управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза. Тази криза нито започва, нито свършва с това управление“, каза още Христо Иванов. „Ние трябва да съумеем не само да приключим 10-годишното управление на Борисов, но и да видим в дълбочина институционалните предпоставки, които са направили възможни тази проблематика и дефицити. ДБ има визия за решаването на трите кризи“, каза още той.

„Ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република. Така че нови избори не бива да се отхвърлят“, по думите на Иванов. Те обаче трябвало да минат с промени в Изборния кодекс.

Още от Новини