ДБ и ГЕРБ си спретнаха сутрешен скандал в БНТ

Новини

Кметът на столичния район "Красно село" Росина Станиславова, издигната от Демократична България, се замеси в скандал с присвояване на евросредства по проекта "Патронажна грижа". Средствата са насочени към помощ на възрастните хора в условия на пандемия. 
 
Вчера стана ясно, че в Столичния общински съвет е получена жалба за това, че районният кмет и екипът ѝ са присвоили част от евросредствата за себе си. В Комисията по финанси към СОС се е разразил и бурен дебат, който се повтори тази сутрин в ефира на БНТ.
 
С нападки, обиди и много прекъсвания премина участието на кмета Росина Станиславова и шефът на Комисията по финанси към СОС Георги Георгиев. Според Георгиев е съмнително защо Станиславова не е отговорила на 4 негови писма за разчет по програмата, а пък районният кмет заяви, че проблемът не е, че си е отпуснала заплата, а политическите манипулации. 
 
"Дали скандалът е, защото кметът не иска да даде данни за контролиран проект или заради компрометиращи документи", попита кметът на столичния р-н "Красно село". 
 
"Получих жалба от гражданин за присвояване на пари и разследвах къде се харчат общинските средства", заяви Георгиев от ГЕРБ. "Парите са европейски, а не общински", отговори му кметицата от "Демократична България". 
 
"Въпросът е давала ли си е кметицата сама пари от патронажна грижа", разясни шефът на Комисията по финанси към СОС. 
 
"Не това е въпросът, а манипулацията", смята Росина Станиславова. 
 
СОС гласува политиките за управление на 56-те дружества на Столична община
 
"Лично аз съм подкрепил предложение на Станиславова. Няма съмнение, че проектът е бил важен за района. Позицията на СОС е ясна: всеки район може да кандидатства и самостоятелно по европроекти. Парите са отпуснати за най-засегнатите хора - за закупуване на храни, дезинфектанти", каза още той. 
 
Въпросът беше как точно са разпределили парите. Сключила ли е договор със себе си Станиславова?, попита отново Георгиев.
 
"Разходите ми са като ръководител на европейски проект. Имах екип от 5 души, на които са платени общо 41 000 лева", разкри тя. 
 
Жалък сте, тъжен сте. Акцентът не е върху това дали кметът е получил пари, обърна се Станиславова към Георгиев. 
 
Заплатата ми е 2400 лв., каза още тя. "А сте получила още 7000 лв. за дейността по европроекта", отговори ѝ Георги Георгиев.
 
"Ако раздаването на бонуси и трудови възнаграждения само на себе си е законно, то остава въпрос дали е морално. Имаме ли друг районен кмет от София, който сам е сключил договор със себе си? Аз не знам за такъв. Подозрително е, че кметът на "Красно село" не отговаря на 4 писма на Столичен общински съвет", завърши шефът на Комисията по финанси към СОС. 

Още по темата