Голям протест пред Парламента - изгониха Мая, Тошко и Бабикян

Новини

Няколко депутати, сред които Мая Манолова и Арман Бабикян от ИБГНИ, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Любомир Каримански от ИТН се опитаха да се присъединят към протестиращите ресторантьори пред парламента, но бяха изгонени. Мнозинството от протестиращите призоваха по мегафона политиците да напуснат протеста. След като се върна обратно в сградата, Мая Манолова обясни пред журналисти, че искала да изслуша какви са исканията на протестиращите и била готова да покани техни представители вътре в сградата, за да обсъдят предложенията им.

Националният протест на бизнеса срещу ограничителните противоепидемични мерки започна в центъра на София. Недоволните се събраха на площад „Народно събрание“, а в протеста се включиха множество организации, които твърдят, че оцеляването им е поставено на карта с въвеждането на новите мерки срещу COVID-19 и липсата на компенсации за засегнатите сектори. В протеста участват хотелиери, ресторантьори и представители на таксиметровия бранш. Всички те настояват и за финансови компенсации за очакваните загуби.

Част от заведенията ще останат затворени до 17 часа в знак на протест, а собствениците и служителите им се присъединяват в демонстрацията. От бизнеса не са съгласни с въведеното намалено работно време на заведенията до 23 часа, което според тях спира работата на баровете и нощните заведения.

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи „Свобода за бизнеса“, „COVID-19 няма работно време“, „Равни условия“, „Искаме да работим“, „Как да си платим сметките“, „Ваксината е личен избор, не условие за работа“ и обясниха, че имунизирането срещу COVID-19 не трябва да бъде задължително или да води до дискриминация.

„Искаме незабавната оставка и сезиране на прокурор за геноцид и дискриминация от страна на министър Стойчо Кацаров!“, казаха протестиращите. Те се заканиха да организират още по-мащабна демонстрация на 28 септември и смятат да блокират ключови пътни артерии, ако исканията им не бъдат чути.

Със заповед на здравния министър от 7 септември бяха наложени нови ограничения, с цел да се намали разпространението на коронавируса. По-рано през деня д-р Стойчо Кацаров коментира протестите и обяви, че няма да има разхлабване на мерките.

 

Още от Новини