Гласуването на ГЕРБ в правна комисия разколеба „Продължаваме промяната – Демократична България“ за правителство

Новини

Вчерашното гласуване на ГЕРБ в парламентарната правна комисия на промените в Закона за съдебната власт предизвика остра реакция от потенциалния партньор за реализация на втория мандат за съставяне на правителство „Продължаваме промяната – Демократична България“.

 

От партията на Бойко Борисов, заедно с ДПС, гласуваха за отпадане на изискването председателите на ВКС и ВАС да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на съдебния съвет, взето с мнозинство от представители на съдийската квота. Изменението беше гласувано заедно с намаляването на минималния брой гласове, необходими за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища. В момента необходимият брой е 17, но след приемане на промените в двата закона вече ще са необходими само 13 гласа.

 

Това означава, че ако депутатите окончателно премахнат в пленарната зала изискването председателите на двете върховни съдилища да се избират и освобождават с мнозинство от съдии, избирани за членове на съдебния съвет пряко от съдии, то прокурорската колегия, в която има 11 души и двама членове на съвета, излъчени от парламента, ще са достатъчни да вземат ключови решения в двете върховни съдилища.

 

„От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета „Петков“, на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи“, се посочва в позиция на коалицията.

 

В кулоарите на парламента проектопремиерът Николай Денков каза, че не знае дали би искал да продължи в посока създаване на кабинет с ротационен премиер, ако се случват подобни неща.

 

„Ако отново започнем да подменяме текстовете и да гласуваме закони, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, не знам дали бих искал да продължаваме в тази посока. Аз разбрах вчера следобед за случилото се в правна комисия, така че, дайте ни малко време да видим какво се случва и от другата страна“, каза той.

 

„За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас“, посочи във „Фейсбук“ Лена Бориславова, като след това добавя част от позицията на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

 

www.dnevnik.bg

Още от Новини