Германия и Турция с нови правила за влизане на тяхна територия

Новини

МВнР припомня, във връзка със сигнали за спирани при влизане в Германия от Чехия български граждани, пътуващи с обществен транспорт, че заради ограничителните мерки заради COVID-19, за Германия са валидни строги правила за допускане на чужди граждани.
По информация на посолството ни в Берлин и при един нередовен пътник, превозното средство се връща обратно, като не се допускат туристи или чуждестранни граждани без основателна причина.
 
До 17 март остава въведеният временен граничен контрол на границата с Чехия и австрийската провинция Тирол, квалифицирани като "области с вирусни мутации". Това означава временна забрана за превоз на пътници и препоръка за преустановяване на пътуванията от тези страни.
 
Изключенията от забраната за влизане в Германия през територията на Чехия и Тирол се допуска само за:
 
- германски граждани и граждани на трети страни, които са членове на тесния кръг на семейството на германски гражданин/съпруг, партньор, непълнолетни деца и техните родители/;
 
- граждани с местоживеене или постоянно пребиваване в Германия;
 
- транспортен персонал;
 
- персонал в сферата на здравеопазването - лекари, медицински сестри и друг медицински персонал;
 
- граждани, които пътуват за Германия по неотложни хуманитарна причини, както и тези, които работят за Международната организация по атомна енергия и ООН.
 
Изключенията са валидни и за погранични работници от професии, абсолютно необходими за поддържане на дейността на предприятия в провинциите Саксония и Бавария.
 
В тези случаи за влизането на територията на Германия е необходима задължителна предварителна дигитална регистрация на www.einreiseanmeldung.de или съответно на хартиен носител. Изисква се е и отрицателен тест за корона вирус, не по-стар от 48 часа, като гражданите се карантинират за период от 10 дни.
 
Подробна информация за ограничителните мерки при влизане в Германия е публикувана на сайта на Министерството на външните работи: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Germany
 
МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, ако то не е неотложно, както и да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.
 
Влизащите в Турция попълват онлайн формуляр
 
Всички пътници, които влизат в Турция от чужбина, независимо от тяхното гражданство, ще трябва да попълват онлайн формуляр, съобщава електронното издание Туризм гюнлюгю.
 
Те ще получават специален ХЕС код, който ще използват по време на престоя си в Турция. Без попълнен формуляр пътуващите няма да бъдат допускани в страната. Изключение се прави единствено за транзитно преминаващите през Турция.
 
Формулярът трябва да се попълни в рамките на 72 часа преди пътуването.
 
Благодарение на генерирания ХЕС код посетителят ще бъде информиран за евентуални свои контакти по време на пребиваването в Турция със заразени с коронавирус или контактни на болни от КОВИД-19 лица.

Още от Новини