ГЕРБ: Радев лъже изключително брутално. Позиция на двама сенатори не значи позиция на САЩ

Новини

"Позиция, пусната на профилите на двама сенатори – това не е позиция на Сената, не е и позиция на американския Конгрес". Това коментира на брифинг в централата на ГЕРБ бившият министър на външните работи Даниел Митов. В съвместно изявление двама американски сенатори – демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, призовават българското правителство за край на корупцията, спазване на демократичните ценности и свободата на медиите.

"Въпросите, които те повдигат, са легитимни, те са част от българско-американските отношения. Правителството работи и ако спечели изборите, ще продължава да работи по тези теми", изтъкна Митов.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев разкритикува позиция на българския президент Румен Радев пред медиите, според която излиза, че критиките са официална позиция на целия американски Сенат.

"Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно. Вторият извод е тоталната липса на култура, защото държавният глава се позова на лични мнения в социалните мрежи. Президентът днес официално вече се включи в предизборната надпревара. Отново питаме – за кого вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата", попита зам.-министър Георгиев.

Истинските контакти на България и САЩ не са позиции, писани на коляно, подчерта той и намекна за роля на лобистите, наети съвсем официално от български бизнесмени с политически интереси.

 

Още от Новини