ГЕРБ първа сила в 24 района на страната, ДПС в три, а ДБ – в два

Новини

В България има 31 многомандатни избирателни района. В 24 от тях коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. ДПС печели изборите в 3 района - Кърджали, Разград и Търговище. Демократична България печели в две области -това са 23 и 24 МИР в София. А в 25-и МИР, където беше битката между Борисов и Нинова, спечели ГЕРБ с 24.08%. „Има такъв народ“ и БСП си поделят по 1 област съответно Русе и Ямбол.

Най-категорични са били избирателите в Кърджали – там печели ДПС със 62 %. Най-големи колебания са имали в Плевен и Русе. В Пловдив-град води ГЕРБ с 25.49% при обработени протоколи на 100 %. Втори са "Има такъв народ" - 19.94 %, а БСП - 14.63 %, "Демократична България" получава 12,65 % от гласовете на пловдивчани, "Изправи се! Мутри, вън!" – 5.08 %, а ВМРО 4,41 %.

Ясни са и окончателните преференции в Пловдив, но те няма да пренаредят листата на ГЕРБ. Най-много личен вот е събрал водачът Бойко Борисов - 5424 гласа. След него е вторият в листата Иван Тотев с 832 харесвания. И веднага след него е Спас Гърневски със 750. Те обаче не могат да го придвижат напред и той остава пети. Същото важи и за седмата в листата Надя Танева. За нея са подадени 715 преференции. Вежди Рашидов е събрал 383, но твърдо си стои на третото място. Четвъртият - Радомир Чолаков е със 199.

На втората по резултат политическа сила в Пловдив „Има такъв народ“ изчисленията засега отреждат три депутатски места. Това означава, че освен водачът Тошко Йорданов, в парламента ще влязат  шампионката по шах Антоанета Стефанова и евентуално Теодора Пенева, експерт в сектор „Енергетика“. БСП ще изпрати двама - проф. Иво Христов (ако Корнелия Нинова влезе от София) и Иван Петков-Бебето. Двама може да вкара и „Демократична България“ - издателя и син на Божана Апостолова Манол Пейков и доц. Ивайло Старибратов, бивш директор на Математическата гимназия. Но това зависи от преразпределението на гласовете. За последния 11-ти мандат ще спорят "Изправи се! Мутри, вън!" и ДПС. Ако надделее формацията на Мая Манолова, Пловдив ще изпрати в Народното събрание Николай Хаджигенов. В случай, че той влезе от София, мястото ще заеме Мария Капон.

Окончателен е вотът във Велико Търново: ГЕРБ – 24%, БСП – 21,99% и ИТН – 20,87%. Гласували са 101 558 избиратели в областта. От тях 4 100 са успели да го направят машинно, преди от ЦИК да спрат устройствата за електронен вот заради объркан софтуер. ДПС успя да изпревари „Демократична България” в битката за четвърто място с 6.61%. Шестият резултат е за „Изправи се! Мутри вън”,за тях са гласували 6.03 на сто.

Още от Новини