ГЕРБ и БСП се заиграха с ваксините, "червените" обещаха достъп и до "Спутник"

Новини

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова повтори от трибуната обвинението си към соцлидерката Корнелия Нинова, че лобира за внос на руската ваксина "Спутник V". С 96 гласа "за" Народното събрание възложи на правителството да преговаря за ваксини, отговарящи на европейското законодателство и одобрени от Европейската агенция по лекарствата - ЕМА.

"Откриването на предизборната кампания на БСП в Парламента ще покаже на българските граждани, че формално демонстрират загриженост, а реално лобират за една ваксина", напомни Дариткова. Тя се поинтересува защо Корнелия Нинова не е споменала ваксината нито веднъж.

"Не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех", предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя подчерта, че с компромисното решение, одобрено и от здравната комисия на Парламента, се гарантира достъп на българските граждани до всички ваксини, одобрени от европейските регулаторни органи. По думите й ГЕРБ са преди всичко загрижени ваксините да бъдат безопасни, ефективни, а не дали ще се харесат на чужда държава.

Нинова обяви, че БСП са направили предложение за руската ваксина "Спутник-V" по две причини. Първата – защото правителството се е провалило във ваксинационния план, то е платило за 13 млн. ваксини с 500 млн. лв., а ваксини няма. Втората причина била, че кабинетът на ГЕРБ се е отказал от собствения си ваксинационен план, както и е въвело зелени коридори, а хората са върнати обратно, защото ваксини няма.

"Ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отваряне на мерките, до гарантиране на здравето на хората, до възстановяване на икономиката и социалния живот в България", изтъкна Нинова. На обвинението на ГЕРБ, че БСП лобира за руската ваксина, Нинова отговори, че левицата е подкрепила предложенията на Министерския съвет за внос на други пет ваксини и това не се определя от управляващите като лобизъм.  

Само 65 депутати, обаче, подкрепиха предложението на левицата за внос конкретно на руската ваксина и то отпадна. Лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов предложи редакция на внесеното от БСП предложение, което уточняваше, че правителството ни ще преговаря за ваксини, одобрени от българските здравни власти, но въпреки призивите му към колегите му от ляво, само 10 народни представители гласуваха за него и то също бе отхвърлено при гласуването в зала.

Още от Новини