ГЕРБ-СДС дръпна на БСП с 13 %!

Новини

В периода 6-7 март агенция "Барометър България" проведе симулационно гласуване за народни представители. 1050 пълнолетни български граждани се включиха в симулацията, като дадоха своя глас в импровизирани пунктове за гласуване, отбелязвайки на макет на бюлетина своя вот.  Симулацията "парламентарни избори" се проведе в София, Стара Загора, Русе, Казанлък и други по-малки населени места.

Обработените данни от подадените в урните гласове показват, че в следващото народно събрание биха попаднали шест политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, "Има такъв народ" и "Демократична България". Обединението "Изправи се. Мутри вън" на Мая Манолова и т.нар. "Отровно трио" остава под чертата.

Методът "симулационно гласуване" отразява само нагласите на твърдо решените да гласуват и убедени в предпочитанията си гласоподаватели – нагласите на твърдия електорат на политическите сили.

Резултатите от проведената симулация показаха, че ГЕРБ все по-категорично мобилизира своя електорат и печели гласовете на 33% от участниците. БСП остава на второ място, но изостава все повече с 20% подкрепа. Продължаващите процеси на разделение и разпад в столетницата водят до отлива на избиратели към тях. Забелязва се и преминаването на знакови фигури, свързани с БСП към избирателните списъци на други формации, което също води до преразпределение на избиратели. ДПС могат да разчитат на безусловната подкрепа на традиционния си електорат – 9,5%.

ВМРО – Българско национално движение отбелязват значителна мобилизация, като привличат и консолидират гласовете в патриотичния сектор и разширяват кръга на симпатизантите си – пенсионери, млади и образовани, военни. С обявената си гражданска квота и преминаването на лица от други политически сили към техните листи, те успяват да привлекат и избиратели на други политически формации, които доскоро са били извън традиционната им подкрепа. ВМРО има реалния шанс да получи 10%.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" събира 8,6% процента от подадените в симулацията гласове. Може да се отбележи, че има значителна разлика в гласовете, които формацията събира в столицата и в останалите населени места – с отчетлив превес на подкрепа извън София.

Точно обратна е ситуацията с "Демократична България", които отбелязват значителна подкрепа в столицата и почти символична извън нея.

 

Период на провеждане на изследването: 6-7 март 2021 г. 

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 1050  души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: симулационно гласуване с макет на интегрална бюлетина

Финансиране: Собствено

 

Демографски профил на анкетираните

Възраст                                              Пол

18-40 г.  -  31,7%                        мъж   -  49,1%

41-60 г.  -  33,4%                        жена  -  50,9%

над 60 г. -  34,9%

Още от Новини