Все повече проби за COVID-19 са съмнителни за британската мутация на коронавируса

Новини

В София става все по-голям броят на заразените с COVID-19, които вероятно са инфектирани с т.нар. британски вариант на коронавируса, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция. Той обясни, че във все повече проби не се засича S антигенът (образно казано, защото тестът не открива променения spike протеин, шипчест протеин) и затова пробите са "съмнителни за мутацията".


"На среща при мен се съобщиха от 30% до 50% от позитивните проби от две лечебни заведения в София са без S антиген", каза Ангелов. Британският вариант на коронавируса е значително по-заразен,


За да бъдат обаче съмненията научно доказани, трябва да се направи специфично изследване, наречено секвениране - то разглежда вирусната проба ген по ген. По думите на Ангелов на до 5% от положителните за SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) се прави секвениране, за да се установи, дали са с новите варианти на коронавируса: британски, южноафрикански или бразилски.


Министърът на здравеопазването каза, че е "много рано за анализи" на какво се дължи постепенният, бавен ръст на новите случаи на заразени с коронавирус, запитан от "Дневник", дали ръстът се дължи на връщането на малките ученици в клас. Седмичният анализ на данните показва, че близо една трета от областите в страната се върнаха в т. нар. червена зона (където новите заразени са над 120 души на 100 хил. население).

Още от Новини