Високо напрежение: Нови „престрелки“ между МВР и прокуратурата

Новини

Нови искри между МВР и прокуратурата. В ябълка на раздора се превърна вчерашната пресконференция, на която бяха показани писма и аудиозаписи от флашки. Според държавното обвинение, в тях се обсъжда как срещу заплащане могат да бъдат сменени полицейски началници и дори бъде свален главният прокурор. В интервю за NOVA министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че ако има завладяна държава, МВР не е част от нея.

Вътрешният министър се разграничи от прокуратурата, въпреки че на брифинга имаше човек от МВР – директорът на Главна дирекция „Национална полиция”, Демерджиев твърди, че в МВР са разбрали за разследването на финалната права.

„Не съм участник в този филм или сериал, не знам как да го нарека. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ”, коментира Демерджиев.

Вчера от прокуратурата показаха писма и аудиозаписи, открити в домовете на двама обвиняеми за изнудване и наркотици. Твърдят, че в разговорите се обсъжда смяната на полицейски началници и свалянето на Иван Гешев.

„Главният прокурор има всички инструменти да защити не само себе си, а и цялата държава и правовия ред. Не мога да си го представя  в ролята жертва”, заяви Демерджиев.

Заплетеният сюжет, който се чува от записите, според Гешев, е пример за завладяна държава. Демерджиев обаче не се съгласи.

„Ако има завладяна държава, то МВР не е част от нея”, твърди вътрешният министър.

От държавното обвинение не пожелаха да отговорят. Гешев обаче е коментирал записите по време на годишния отчет на Националното следствие, без присъствието на медии.
„Вече е ясно на повечето български граждани, че резултатът от този безогледен натиск върху съдебната власт е работата”, смята главният прокурор.

От МВР обявиха, че нямат информация къде се намира соченият от прокуратурата за основен участник в записите – Къро. 

Още от Новини