Не се предвижда промяна за матурите и удължаване на учебната година

Ваня Кастрева: Само 9 на 10 000 деца са положителни

Новини
© БГНЕС

Над 3000 са карантинираните вчера ученици, но повечето от тях са просто контактни, каза Ваня Кастрева, началник на инспектората по образование в София. От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение на случаите на карантинирани ученици, съобщи пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

"Когато децата от 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден", обясни Кастрева.

Над 3000 са карантинирани само за вчерашния ден, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя. Идентично е нарастването на броя на заразените за учителите. Има 35% ваксинирани учители.

Директорът на РЗИ – София издаде заповед за прекратяване на присъственото обучение от 5 до 12 клас. Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на Министерството на здравеопазването, защото водещо е здравето, категорична е Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви:

"Министърът многократно сподели, че няма да има промяна, реално погледнато, учениците не са преставали да учат, но при различни условия."

На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите.

"Според мен на този етап няма основание да се удължи учебната година", смята Кастрева.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

"Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок", каза в заключение Кастрева.

Още от Новини