Български учен от Берн: Вирусът може да се крие в мозъка

Новини

Ваксинацията в цяла Европа се движи мудно. Няма ритмични доставки, а България в това отношение не е изключение. Как да гледаме на коронавирусната пандемия, която обхвана света, с днешна дата. По темата разговаряме с д-р Аспарух Илиев, който от 2015 година завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн.

Ето какво сподели той пред Dir.bg:

- Д-р Илиев, какво се случва с ваксината на "Астра Зенека"? Регистрираните случаи на тромбози притесняват хората. В научните среди в Европа какво се пише и споделя по темата?

- За мен няма никакви притеснения от ваксината. Все пак говорим за единични случаи, които не могат да бъдат база за каквито и да е притеснения. Какво знаем за австрийските случаи? Те възникват в рамките на две седмици след ваксинацията. Какво са правили двете жени в рамките на тези две седмици? Човек живее, сблъсква се с какви ли не е фактори. Какво е правилото, когато говорим за появата на странични ефекти от медикамент?

Правилото е да се съпостави групата на ваксинираните спрямо групата на не ваксинираните. И ако се види, че при дадено заболяване и дадено усложнение - като температура, главоболие и т.н, при едната група има доста по-голямо отклонение, отколкото при другата, казваме, че има проблем. Когато няма отклонение... какво да говорим. Давам пример с една Англия, където имат 17 милиона души с тази ваксина, но там няма никакво отклонение между двете групи. Така че данните за единични случаи са много спекулативни. Проблемът на единичните случай е, че те са винаги емоционално заредени. Ако, например, се сложи ваксина и човек направим алергична реакция и почине след 30 минути, очевидно проблемът е във ваксината. Но, когато нещо се случило две седмици след ваксината, вече нещата са много различни.

Интересното при австрийския момент е, че двете жени са били колежки и са работили в една и съща болница. Ваксинирани са две седмици преди установената тромбоза. И това бе още в началото на пускането на ваксината на "Астра Зенека". Австрийските служби казаха, че нямат никакви данни ваксината да е причината за проблема. Има и неща от живота на тези жени, които ние не знаем. Пак казвам, че проблемът с тези случаи става, когато те се извадят от контекста. Стават два емоционални случая, хората се ангажират емоционално и естествено преценката им за ваксината се променя, хората започват да се притесняват. Това за мене е голяма грешка, защото ваксината не повишава рисковете от каквото и да е усложнения. Няма данни ваксината да предизвиква каквито и да било други странични реакции. Снощното съобщение на немската агенция по безопасност посочва леко повишение на едно много рядко усложнение, но техните данни изискват допълнителна проверка - нито една друга държава не наблюдава описаното от тях състояние, включително Великобритания. Дори тревогата да се потвърди, говорим за много много рядко усложнение.

- Как върви според вас ваксинацията в Европа?

- Мудно и бавно. Скоро и американският президент Джо Байдън коментира пред медии, че се радва, че в Щатите ваксинацията върви толкова безпроблемно, за разлика от Европа. Ще дам пример с Германия. В Германия има една изключително бюрократична система на ваксиниране, тромава и мудна. Отделно като прибавим към това и фактът, че няма ваксини, че Европейския съюз получи късно ваксини... За каква бърза ваксинация тогава да говорим.

- И на този фон излиза ваксината на "Янсен", която е в една доза. Какво мислите за нея?

- Тя е като "Астра Зенека" и руската "Спутник V" като технология. Единична доза от нея дава защита от 50-70%, която сама за себе си не е лошо нещо. Но от другата страна стои фактът, че първата доза на "Астра Зенека" също влиза в тези 50-70% ефективност. Реално, "Астра Зенака" също може да се прилага само с едно доза. При обяснението на "Янсен" ползата е в това, че при една доза това може да доведе до по-голяма честота на ваксиниране, така че да преодолеем по-лесно нещата и ваксинацията да се случва по-бързо. Първата доза на "Пфайзер" и "Модерна" също покрива или е близо до тези 75%. Реално с първата доза ние вече имаме защита. Втората доза е натрупване.

- Значи в момента гледаме едно състезание между производителите на ваксини?

- Има нещо такова. Нещата ми приличат на противопоставяне на фенове като при "Левски" и ЦСКА. "Астра Зенека", срещу "Пфайзер", срещу "Спутник" и т.н. Няма смисъл да влизаме в тази спирала на спорове, имаме нужда от всички ваксини.

- Но вече се появиха мнения, че есента догодина ще трябва да има допълнително имунизация, защото вече се сблъскваме с многото варианти на коронавируса. Какво мислите?

- В момента сме в плен на британския вариант, на който се дължат над 50% от всички случаи в Европа. За разлика от сезонния грип, коронавирусът мутира по-бавно. Но, да, общо взето, според мен, вървим към ситуация, при която в един следващ етап ще имаме комбинация от няколко ваксини в една доза, с която ще се покриват всички варианти. Ще стане нещо подобно на грипните ваксини. Принципно до есента на следващата година ще имаме много ваксинирани с пълния цикъл от 2 дози, може би ще е необходимо да си сложим и една комбинирана ваксина. Трябва да сме наясно, че коронавирусът няма да изчезне просто така. Може би в началото на всяка зима ще си слагаме ваксина подобно на грипната. Коронавирусът ще си е винаги с нас. И вирусите на баналните настинки също са коронавируси, но са възникнали преди милиони години. В нашата ситуация очаквам коронавирусът да е с нас, но масивната ваксинация ще ни даде превенция и в един момент вирусът ще се превърне в нещо като една настинка.

- Може ли да говорим за обща ваксина, която да включва защита от грип и коронавирус в едно?

- Сигурно ще се стигне и до нещо такова - няколко ваксини в едно. Пак ще кажа, че коронавирусът е по-бавно мутиращ отколкото мутира грипният вирус. В този смисъл ваксините ще са много по-ефективни срещу коронавируса. При сезонния грип имаме няколко мутации по време на една вълна на епидемията, а коронавирусът мутира в различни варианти, но по-бавно. Иначе знаете, че при детските ваксини имаме комбинации и поставяме по 6 наведнъж. Имунната ни система е изключително адаптивна и може да се справи с няколко подваксинации наведнъж.

- Хората, когато видят, че на ваксинирани нищо им няма, стават по-смели. Как гледате на това?

- В Германия е точно така. Притеснението за ваксинацията все повече намалява и повече хората се ваксинират. Сега има притеснение за "Астра Зенека" (в момента след решението на немското правителство за временно спиране на ваксинациите с Астра повече), но малко по малко хората разбират, че ваксините не са толкова опасни. Сигурен съм, че ще имаме едно подобряване следващата есен с по-висок процент ваксиниращи се спонтанно. Дотогава се надяваме и доставките да са по-добри.

- Наблюденията върху "Пфайзер" и "Модерна", които са разрабоени на друг принцип - на т.н. РНК...

- Впечатленията ми са отлични. Данните от Великобритания, защото те са майстори на анализите, защото при тях цялото здравно досие е дигитализирано и в реално време се следят страничните ефекти, на двата препарата дават идентична ефективност, а тя се изразява в пълна защита срещу тежко протичане на болестта и влизане в болница. Това е търсеният ефект от ваксините. Те свеждат заболяването до лека форма.

- Има ли нови методи при лечението, ако се стигне до болница?

- Постоянно излизат нови неща. При едно от последните говорим за медикамент, който се използва в лечението на подагра. Това обаче не трябва да бъде самотерапия. Лекарството е подобно на кортикостероидите и има позитивен ефект, подобрявайки протичането на заболяването, потискайки свръхимунната реакция във втората фаза на болестта. Няма да го назова, за да не го ползват хората вкъщи. Не трябва да се прави самотерапия, защото е сериозен медикамент. Но ето, това е нещо ново. Друго нещо, което в момента се наблюдава и коментира, са данни, които не са поставени към момента на чисто научна основа, но са свързани с хората, които вече са преболедували коронавирус. При тях, като постковиден ефект, се забелязва нарушена концентрация, умора, трудност при придвижване. Когато обаче тези хора се ваксинират, те говорят за подобрение. Това показва, че и те печелят от една ваксинация след болестта, въпреки че са преболедували.

Друг интересен факт - има научни данни от експерименти с мишки, нагодени да боледуват от COVID, че коронавирусът се крие в мозъка. И в един момент може нещо да го отключи отново. При СПИН, който предизвиква съвсем различна болест, имаме подобно криене в мозъка. Това е един вид стратегия на вируса да се скрие в съответни зони на тялото, където не може лесно да бъде открит от имунната система. Така вирусът може да се скрие там и да седи и да дебне в гръб. Респективно не се знае дали и това криене на вируса няма нещо общо с тези симптоми за трайна умора. Очевидно е, че ваксинацията действа добре на всички пациенти с трайни симптоми, но нека да изчакаме да видим точната научна статистика, така е редно. Добре работят всички ваксини. Ако се вземем в ръце и сме по-дисциплинирани, като азиатците, примерно, може да го преборим и по-бързо. Всичко в Европа е въпрос на липсата на дисциплина. Азиатците се сблъскват с такива проблеми на всеки 10 години. Ако ние бяхме толкова точни и стриктни като тях, подготвени да правим правилното без да философстваме, нещата щяха да вървят много по-бързо и вече щяхме да живеем до голяма степен живота си нормално.

 

 

Още от Новини