България с 8 места нагоре в Световния доклад за щастието

Финландия отново е най-щастливата страна

Новини

Covid-19 не е довел до сериозни размествания в класацията на най-щастливите държави, като Финландия е първа за четвърта поредна година, сочи годишният доклад на ООН, публикуван днес, предаде АФП.

Изследователите зад Световния доклад за щастието, който е създаден за 9-поредна година, използва данни на „Галъп“, за да попита хора в 149 държави да измерят нивото си на щастие. Но взема предвид и данни като БВП, социална подкрепа, лична свобода и нива на корупция, за да определят резултата на всяка страна.

Отново челните места са доминирани от европейски държави – втора е Дания, следвана от Швейцария, Исландия и Нидерландия.

Единствената неевропейска държава в топ 10 е Нова Зеландия, която е „паднала“ с едно място в сравнение с предишния доклад.

Германия пък се е изкачила от 17-о на 13-о място, Франция също е подобрила позицията си с две места до 21-во. България е на 88-о място, след Непал и преди Малдивите. Страната ни се е изкачила с 8 позиции в сравнение с миналата година.

Африканските нации Лесото, Ботсвана, Руанда и Зимбабве са на дъното на класацията, но преди Афганистан, който тази година е класиран като най-нещастната нация в света.

Източник: БНР

Още от Новини