България спря временно имунизациите с "АстраЗенека"

Новини

Премиерът Бойко Борисов нареди да се спре имунизацията с ваксината на "АстраЗенека", докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба.

"Разпореждам „АстраЗенека“, британската ваксина, да бъде спряна за поставяне, докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на "АстраЗенека", дотогава я спирате", заяви премиерът по време на работно съвещание с министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

По-рано няколко държави от ЕС спряха ваксинирането с "АстраЗенека", след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи, че разследване на съобщения за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията.

"Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна", каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Премиерът Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите.

"Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате – спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките", риторично попита премиерът Борисов.

Министър-председателят отново призова българските граждани да пазят личното си здраве.

"Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност', изтъкна Борисов.

Още по темата