България и още 12 държави от ЕС се договориха за COVID-19 паспортите

Новини

Тринадесет държави, членки на Европейския съюз, сред които и България, постигнаха съгласие по седем критерия, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за туризъм, съобщиха австрийските информационни агенции.

„Зелените сертификати са въпрос на оцеляване за европейския туризъм,“ подчерта австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер, по чиято инициатива бе проведена онлайн срещата на върха, на която бяха договорени детайлите около ваксинационните паспорти.

Тринадесетте държави от ЕС, които са се съгласили по предложените инициативи, са България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия. Планът сега е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което позволява свобода на пътуване за предстоящия летен сезон. Целта в Австрия е тези сертификати да покажат дали някой е ваксиниран, възстановен от болестта или тестван.

Спрямо тях, изготвените приоритети за туризма включват прилагане на Европейския цифров зелен паспорт най-късно до юни 2021 г., осигуряване на равно третиране и липса на дискриминация между сертификатите, както и валидност на транпорта в цяла Европа чрез предоставяне на сигурно и удобно за потребителя техническо решение. Сред 7-те приоритети са още национална свобода на избор и допълнителни свободи чрез зеления паспорт, например като „билет“ за посещение на бар, концерт или събитие, като тези национални облекчения трябва да бъдат ясно описани на обща платформа, като Re-open EU.

До юни страните членки се ангажират и да разработят трансгранично решение и с трети държави, както и да изградят тясно сътрудничество с транспортната и туристическата индустрии при въвеждането на зеления паспорт.

„Това също трябва да се прилага реципрочно в останалите държави, членки на ЕС. От чекиране на летището или в хотела, от посещение на селския хан или посещение на спортно събитие, зеленият паспорт може да улесни всичко… Целта е така наречените тристранни преговори да започнат през май,“ коментира още Кьостингер.

Още от Новини