България е на 4-то място по смъртност в ЕС

Костадин Ангелов: Ще се справим с третата вълна на Covid-19

Новини

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксина и за нашата страна, съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

"Тази криза на днешния ден (Благовещение) отваря няколко проблема, които стават все по-видими. Всички лечебни заведения в страната, третата вълна не прилича по нищо на втората вълна, почти цели фамилии и семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Искам да честитя празника и на тези семейства, които са в лечебните заведения, и да им кажа, че ще направим всичко онова, което е по нашите сили да се преборим за тяхното здраве", посочи Ангелов, който даде и статистика за новозаразените през последното денонощие.

"България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно, всички лечебни заведения са подготвени. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства и дезинфектанти, като, разбира се, няколко извънредни доставки с ремдесивир, втора извънредна доставка вчера взехме решение ще бъде доставена", каза още министърът.

Ангелов отправи апел към тези, които се съмняват в съществуването на коронавируса:

"Истината стои пред очите на всички, тя е много жестока. Тази трета вълна е по-различна със следното нещо – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле".

69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети, За изминалата седмица броят на излекуваните е 11 856, а броят на потвърдените случаи е 25 354, каза още Ангелов. 14-дневната заболеямост е 661 на 100 000, което ни отрежда 6-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 2-ро на Балканския полуостров. Пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша, като разликите са значителни, подчерта на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда 4-то място в ЕС и 1-во място на Балканския полуостров. Пред нас са Чехия, Унгария и Словакия, отбеляза още доц. Кунчев. В страната няма принципна разлика в сравнение с миналата седмица – продължава да е с най-висока заболеямост – Бургас, Силистра, София, Враца, Плевен. С най-ниска са Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%. Надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. още онзи ден, тогава върхът бе 667 на 100 000, сега сме на 679 на 100 000. Нарастването за 14 е 73%. По отношение на смъртността в момента има колебание – то е само 5%, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Още от Новини