Борисов: Солидарността предполага справедливо разпределение на ваксини


Започна работната среща във Виена на министър-председателя Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.
"На път за Виена спряхме в Любляна, за да вземем словенския ми колега Янша и екипа му", съобщи във Фейсбук Борисов.
Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.
Срещата се провежда, след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него те заявиха, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.
Участниците в срещата подкрепиха инициативата на Курц, който в края на миналата седмица призова Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.
"Винаги сме вярвали в европейската солидарност. Гласували сме ваксините да бъдат разпределени пропорционално. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините. Но нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Не само това - те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение. Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували", постави проблема Борисов.
 
"Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини и ние сме поръчали от тези, които са ни казали. Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че месец май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни. Аз вярвам на съвета и Комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините. Благодаря, Себастиян, за възможността да бъда тук", каза Борисов.
 
На свой ред Янша заяви: 
 
"ЕС е изправен пред изключително сложни решения и за това ние трябва да имаме един механизъм за корекция на разпределението на дозите ваксини в ЕС. Ако този механизъм в момента не е ефективен, той може да бъде променен. Днес се споразумяхме върху едно предложение, което стана ясно именно в следствие на поръчките на "АстраЗенека". Видяхме, че поради големите количества, поръчани от нас, те не са в състояние да ги доставят и това ще забави ваксинирането в страните-членки. Тук възниква въпросът за качеството на договорите с производителите. Ние всички сме част от тези договори и мисля, че договорите трябва да станат публично достояние, тъй като това е в интерес на всички граждани".
 
"Аз като министър-председател на Словения мога да кажа, че ние през втората половина на годината ще поемем председателството на ЕС и се надявам то да протече в една нормална атмосфера на подем след преодоляването на COVID-19. Ако през юни трябва да бъдат ваксинирани повечето от гражданите на ЕС, би трябвало разпределението на ваксините да бъде по-добро", допълни той.

Още от Новини