Борисов: Разширението на газохранилището "Чирен" е ключово за енергийната ни диверсификация

Новини

Разширението на газохранилището "Чирен" е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната церемония за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище "Чирен", които са част от мащабния проект за разширяване капацитета на газохранилището, съобщават от правителствения пресцентър.

По думите на Борисов изградената до момента инфраструктура дава възможност газът да се транспортира във всички посоки. Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100 процента собственост на България.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на "Булгартрансгаз" и на изпълнителя "ПГХ Чирен инженеринг" ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България.

В рамките на следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др., се каза в съобщението.

"От днес започваме да следим сроковете, неотстъпчиви сме, в България се строи на пълни обороти", е допълнил Борисов.

Още от Новини