Борисов: Плащаме надлежно, а ни бавят ваксините (видео)

Новини

Премиерът ще постави въпроса пред Европейския съвет днес

Премиерът Бойко Борисов реагира остро днес на забавянето на ваксините от производителите.
 
Договорите се изготвяха и преговорите се водеха от ЕК, ние бяхме надлежни платци, плащахме това, което комисията ни каже, заяви на поредната си инспекция премиерът, цитиран от Днес.бг.
 
Когато трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят. Мислим, че договорът е свещено нещо и надлежно плащахме, каза Борисов и допълни, че сега със забавянето процесът се поставя под риск.
 
Премиерът обяви и че европейските лидери са обсъждали да се направи електронен „зелен“ паспорт за тези, които са преболедували, с антитела или с документа, че са ваксинирани, да не се налага да правят тестове и да бъдат поставяни под карантина.
 
Готов съм и самолета да изпращаме да идват по-рано, но спорим дали технологията ще бъде спазена както в ТИР-а. Така ще спестяваме по два дни. А с това темпо два дни са 40 хил. души, разясни Борисов.
 
По думите му днес у нас са дошли 12 хил. дози от ваксината на „Модерна“, а производителят е обещал снощи, че ще спази договореностите за март.
 
Не е честно, даже е недопустимо, ако някой даде повече пари, да му дадат повече ваксини, коментира още Борисов, според когото ЕК трябва стриктно да следи това.

Още от Новини