Борисов: Ние вече сме 100% енергийно независими(видео)


Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна.

Видео от проверката на обекта беше качено на страницата му във Фейсбук. Заедно с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газа в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви Борисов.

Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се транзитира във всички посоки.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа - постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", изтъкна министър-председателят.

След това Бойко Борисов инспектира подстанция и електроповод в Североизточна България, който свързва България с Гърция и Румъния. Инвестицията в електропреносната ни мрежа е над 220 милиона лева, съобщи той.

"Тези електропроводи ни дават 100 процента диверсификация на доставките на електроенергия. Това се прави по инициативата "Три морета" за енергийна независимост", допълни премиерът.

Той благодари и на работниците, които в пандемията и през зимата работят и са предали обекта три месеца предсрочно.

"Като си направим Седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще останем лидери и в производството на енергия", допълни Борисов.

А след това се обърна към зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който също го придружаваше:

"Хайде, Нанков, да видим и ти какво си направил, само те возя да гледаш хората как работят!".

 

 

Още от Новини