Борисов: Европейската сметна палата не е открила нито една грешка в програмите, които България изпълнява!

Не беше далеч времето, когато бяха замразени средства по предсъединенителните програми ИСПА, ФАР и САПАРД

Новини
© Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Борисов се похвали с отличен за България одитен доклад на Европейската сметна палата. Ето какво написа той във Фейсбук:

"Европейската сметна палата не е открила нито една грешка в програмите, които България изпълнява със средства от бюджета на ЕС. Това сочи годишният доклад на Европейската сметна палата за финансовата 2019 година. За първи път не сме сред одитираните държави по линия на кохезионната политика в областта на икономическото, социалното и териториално сближаване. След направени проверки няма установени грешки и в земеделието при политиките за устойчиво използване на природните ресурси.

През последните години извървяхме дълъг път, за да върнем доверието на нашите европейски партньори в България. Не беше далеч времето, когато бяха замразени средства по предсъединенителните програми ИСПА, ФАР и САПАРД заради проблеми с корупцията. Хората помнят как и през 2013 бяха спрени еврофондовете при кабинета „Орешарски“. Общото между тези грандиозни управленски провали е, че се случиха при нашите опоненти, които може би заради късата си памет – днес отново искат властта.

За мен няма по-добър израз на доверието към нас от договорения миналата година рекорден европейски бюджет за България от 29 млрд. евро. Ние сме сред малкото страни в Съюза, които ще получат повече средства – над 1 млрд. евро. Огромен успех беше и приемането на страната в Европейския банков съюз и чакалнята на „Еврозоната“. Всичко това постигнахме с много работа и решителност. Превърнахме се в прогнозируем и дисциплиниран член на ЕС. И до днес оставаме най-истинската алтернатива на фалиралите банки и спрените евросредства".

Още от Новини