Борисов с предложение към ИТН: Да излезем двете партии от зала. Защо стоим там? За да угодим на Радев? (видео)


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова за разум по време на процедурата по актуализацията на бюджета. Той се обърна към медиите и партиите от централата на партията с предложение към ИТН да напуснат зала и да се спре цялата процедура.

"Днес този фарс може да приключи. Хайде да излезем двете партии от зала – 128 депутати. После нищо не може да се приеме. Те излизат и ГЕРБ излизат. Вече сме на избори, няма никакъв вариант за правителство? Защо стоим там? За да угодим на Радев. Днес този фарс може да приключи. Бързи избори и следващият ще взима решения и носи отговорност. Какво е това изнасилване на Конституцията? Ще ни държи Радев докато не прецени че е готов“, попита Борисов.

Той подчерта, че отговорността за всичко, което се случва, е на президента, който е повел страната по пътя на банкрута.

"И, помнете ми думите, тогава той ще излезе и ще каже: „ама партиите са виновни, аз само подписвах укази“. От месеци говоря, днес съм тук да призова за разум. Юмрукът на Радев роди не просто партии, които не могат, но те и не разбират материята. Радев изви ръцете на депутатите да актуализират бюджета. Залагат бюджет за следващата година, който следващото правителство ще е длъжно да изпълнява. Защото Радев се е концентрирал само да си спечели изборите. И следващото правителство, което дойде, ще трябва политически да се самоубие като намали плащанията“.

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Той очерта мрачен сценарий пред публичните финанси.

„Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Забравете за Еврозоната. Забравете за Еврозоната с това, което се направи сега. Това ви го гарантирам. Аз съм вкарал България в чакалнята. Как си представят, че ще вържат бюджетния дефицит? Правителствата, които аз съм управлявал, винаги са били на излишък. В момента, те не ни показват реалните числа, трябва да сме на около 5% дефицит. А след приемане на всичко това, не е ясно на колко ще е“, предупреди Борисов и разкритикува сегашните управляващи, че са проспали „златните месеци“ за ваксинация.

„Радев вместо да даде пример, даже не знаем ваксиниран ли е. Кацаров – отиде на море. Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Тогава ще трябва да се орежат разходите и следващото редовно правителство да се самоубие. „Постната пица“ на Дянков помните ли? Колана на последната дупка. Но тогава народът ни вярваше и удържахме да го преведем през това. Сега кой има доверие да направи това?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Той е категоричен, че предложението на ГЕРБ за 100 лв. на всички пенсионери не е опасно, защото е временен разход.

„Ние казваме – не е страшно. И 100, и 200 лв за 3 месеца да се дават. Но не постоянен ангажимент. Вчера даже моите изпадаха в популизъм. А за да стане това трябва или да се тегли огромен дълг, или да вдигаме данъци. Бъдете честни бе хора – без да се увеличи данък, обещаното няма как да се случи. Кажете го“, призова бившият премиер.

Още от Новини