Борисов след срещаta с лидерите на ЕНП: Забавянето с доставките на ваксини се превръща в политически проблем

Новини

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов участва във видеоконферентна среща на върха на Европейската народна партия /ЕНП/. Във фокуса на разговорите бяха доставките на ваксини и отношенията на ЕС с Турция и Русия, които държавните и правителствените ръководители ще обсъждат на започващия днес Европейски съвет. Пред своите колеги от ЕНП Бойко Борисов изтъкна огромния труд, който ЕК и лично председателят й Урсула фон дер Лайен са положили за поръчката на достатъчен брой ваксини за населението на ЕС.

"В тази нелека ситуация е дори още по-важно фирмите, производителки на ваксини, да спазват договорите си с ЕК, защото от това пряко зависи хода на имунизационните кампании в страните членки. Забавянето с доставките на ваксини вече се превръща и в политически проблем", коментира Борисов.

В тази връзка той приветства заявената готовност от страна на ЕК да се приложат различни мерки спрямо фармацевтичните компании, за да се ускори снабдяването с медикаментите.

"Основните ценности на ЕС са единството и солидарността. Нека да го покажем. Нито една страна не бива да бъде оставяна сама в тази криза и където има нужда – да помагаме", подчерта председателят на ГЕРБ.

По темата за отношенията на ЕС с Турция и Русия, Борисов бе категоричен:

"Мир и дипломатичност – така трябва да се решава всеки един проблем. Двете страни са важни наши партньори и поддържането на активен диалог с тях трябва да продължи. Като най-голяма европейска партия обаче ние сме длъжни да не допускаме компромис в нашите отношения със спазването на основните европейски ценности и взаимното уважение".

 

В заключение лидерите на ЕНП пожелаха успех на Борисов и ГЕРБ на предстоящите на 4 април парламентарни избори в България. „За мен винаги е било чест да съм част от семейството на ЕНП. Благодаря за подкрепата през годините. За ГЕРБ, както и за ЕНП толерантността, спазването на демократичните принципи и гарантирането на по-добри условия за живот на хората са основни приоритети. Имаме план за развитието на страната и той е ясно разписан в програмата ни. Уверени сме, че можем да изведем страната и икономиката напред“, отбеляза председателят на ГЕРБ.

 

Още от Новини