Борисов провери новия газопровод с Гърция (Видео)

Новини

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция на газовата връзка с Гърция. С него са председателят на НС Цвета Караянчева, икономическият министър Лъчезар Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борисов поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището в Чирен:

"Това ни е газовата магистрала с Гърция, пандемията я забави малко, но това е най-геостратегическият ни проект и за целия регион, и за Румъния. Той е изключително важен и за Чирен, защото за газовото ни хранилище там държавата ще даде над половин милиард за разширение. Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопроводът трябва да бъде готов", каза Борисов.

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни:

"Пред тази карта ще си стигнем ръцете за сроковете. Вече имаме график – много точен, по дни, защото трябваше април да е готов, но пандемията, знаете, а и нашите приятели в Гърция са под пълен локдаун, там няма излизане навън, камо ли строене".

Икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Още от Новини