Борисов пред работодателите: Плоският данък остава (видео)


„Вече над 10 г. нашата позиция за плоския данък остава непроменена. При 10% ставка върху доходите остават повече пари за хората и бизнеса. В условията на пандемия това е особено важно“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), на която бяха обсъдени част от приоритетите на партията за следващите 4 г., залегнали и в политическата програма на ГЕРБ „България следващо поколение“.
 
В разговора участваха и водачът на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер Томислав Дончев, финансовият експерт в ПП ГЕРБ Владислав Горанов, председателите на КРИБ – Кирил Домусчиев, на АИКБ – Васил Велев, на БСК – Радосвет Радев и на БТПП – Цветан Симеонов.
 
Борисов поясни, че преди пандемията БВП се е вдигал с 3-4 % всяка година. Напомни отличните оценки от световните агенции за България дори и в пандемията. Определи като изключителен успех влизането в ERM II и обеща до 2 години да влезем в еврозоната, ако продължат с нов мандат.
 
„През изминалия мандат постигнахме сериозен ръст на икономиката, съответно и на БВП. Обещахме 120 млрд. лв. БВП до 2021 г., изпълнихме го още през 2019 г.. Неслучайно получаваме непрекъснато високи оценки за финансовата си стабилност и политика от трите най-авторитетни международни рейитингови агенции, МВФ и Световната банка. Влязохме в чакалнята на Еврозоната и съм сигурен, че ако хората ни дадат доверието си на 4 април ще довършим докрай започнатото и до 2 години може да приемем еврото. В тежки ситуации като сегашната да си част от държавите с втората най-силна валута в света ти дава допълнително спокойствие и подкрепа“, посочи председателят на ГЕРБ.
 
И добави: „Аз не знам държава с евро да е станала по-бедна или непривлекателна“.
„ГЕРБ е антикризисна партия. Справихме се с финансовата криза, миграционната и управляваме добре сегашната – от COVID-19. Вие със сигурност виждате как по време на пандемията голяма част от бизнеса не спря да работи – за разлика от други страни“, отбеляза Борисов. По думите му ГЕРБ е изпълнила ангажиментите си за ежегоден ръст на доходите, двойно увеличение на учителските заплати и мащабни инвестиции в образованието. „Сегашната ни програма също е амбициозна. Но ако запазим стабилността в страната и останем разумни – можем да я изпълним“, завърши Бойко Борисов.
„Ние сме твърдо „за“ запазването на сегашния данъчен модел. Инвестициите в образованието също трябва да продължат. Важно ще бъде през следващите години държавата да подкрепи сериозно иновациите и дигитализацията. Голяма част от приоритетите на АОБР и ГЕРБ съвпадат. Сериозна стъпка напред за държавата и бизнеса ще бъде не само членството в Еврозоната, но и в Шенген и ОИСР“, заяви на свой ред председателят на АИКБ (ротационен председател на АОБР за 2021 г.) Васил Велев.
 
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също бе категоричен, че плоският данък трябва да се запази. „Увеличение на данъците ще доведе до отлив на инвестиции и ръст в сивия сектор. Няма да се увеличат и приходите, дори напротив. Сериозни ползи за бизнеса донесе и успешната диверсификация на газовите доставки“, подчерта Домусчиев.

Още от Новини