Бой в Гърция заради дългата карантина

Новини

Демонстрация, протести срещу полицейско насилие в Атина и поискана оставка на министър - това е равносметката от протеста в квартал "Неа Смирни" на гръцката столица. До сблъсъци между силите на реда и граждани се стигна, след като полицията глобила семейство с малки деца за разходка в парка и престой на пейка. Присъстващи наоколо се опитали да защитят от семейството от високата глоба - 300 евро. Полицейските части повикали сили за борба с безредиците.

Същевременно полицията предприела бой с палки по протестиращи младежи. В сблъсъка се включили се всички на площада – около 500 души. В социалните мрежи са качени клипове, илюстриращи полицейското насилие. Последвала демонстрация на възмутени граждани пред общината и отново сълзотворен газ. Има задържани хора, които са били в района на разходка.

От инцидент случаят се превърна в политически скандал. Опозицията поиска незабавно оставката на министъра на обществения ред и внася за обсъждане случая в парламента. Гръцката опозиция критикува управляващите, че единствената им тактика е - от карантина в карантина.

След пет месеца карантина в Гърция вече всички са уморени от мерките, които реално не водят до ограничаване на вируса. Строгата карантина от началото на ноември не дава желания резултат.

Още от Новини